Välkommen!

fredag 26 mars 2010

Earth Hour festmeny av Gustav Trägårdh










Inför Earth Hour har årets kock Gustav Trägårdh gjort en festmeny bestående av:
Blåmusslor och brytbröd till förrätt
Lammstek och mandelpotatis till huvudrätt
Vaniljglass med ugnsbakade äpplen och nötter som final

Gustavs tanke är att allt ska kunna göras av ekologiska råvaror och att man väljer svenskt och närodlat om möjligt. Se recepten på WWF's hemsida. Foto: Catharina Fyrberg.

onsdag 24 mars 2010

Påsktips från Nyfiken grön

Nyfiken Gröns blogg finns bra tips på hur du kan färga äggen på ett naturligt sätt och få dom rosa, gula, lila blå med mera med hjälp av rödbetor, gul lök mm. Härliga färger på ett naturligt sätt och roligt att göra tillsammans med barn :).

Earth Hour kit för småbarn












Ett företag som engagerat sig i den symboliska Earth Hour på lördag 27/3 (20.30-21.20) är Ecoloco som i samarbete med andra tagit fram ett ekologiskt babykit med multifunktionsfilt från byJezz, body från Dandelion Sportswear, ekotofflor från Bellio och en ekoskallra från Ekokul. Vinsten går till Världsnaturfonden. Miljösmart present till nyblivna föräldrar och deras bebisar. Finns i fyra färgskalor och kostar 649 kr (normalt 1235). Vinsten från försäljningen går till Världsnaturfoden, WWF!

fredag 19 mars 2010

Footsteps, nytt grönt nätverk


Här kommer ett inspirerande exempel på ett nytänkande grönt nätverk. Footsteps Eco Business Group är ett grönt nätverk som består av tolv nystartade ekoföretag från skilda branscher som mode, smink, event, smycken, ekobröllop, barnaccessoarer och mat mm. Gemensamt för alla företagen är att de drivs av driftiga kvinnor som satsar på ett ekologiskt och hållbart företagande.
Företagen som ingår i Footsteps nätverk tillverkar och säljer moderna, snygga och hållbara ekoprodukter och tjänster som smink, sportkläder, barnkläder, smycken, tips och planering för ekobröllop, ekologiska matkassar med mera.
I Footsteps nätverk satsar företagen på att dela med sig av sin kunskap, sina erfarenheter och kontakter för att få en ökad affärsnytta och för att gemensamt sprida kunskap om miljöfrågor och gröna företagare.

På bilden ser ni alla deltagarna på Footsteps Show 2010. Ett pressevent som ägde rum på So Stockholm i Kungsträdgården i början av mars. Näringsminister Maud Olofsson var en av många gäster.

torsdag 18 mars 2010

The Sustinable Fashion Academy


Jag har i veckan varit på ett intressant informationsmöte om ett affärsutvecklingsprogram för företag inom kläd- och textilbranschen (apparel, textile and footwear industries). Programmet "Sustainability & Return on investment" fokuserar på hållbarhet och lönsamhet. Det är The Sustainable Fashion Academy som håller kursen. Några av de tidigare kursdeltagarna kommer från företag som H&M, Lindex, Klättermusen, Åhlens, MQ, IKEA med flera. På informationsmötet fanns även företagen Max hamburgare och Klättermusen med och delade med sig av sina erfarenheter som hållbara företagare.

Kursen innehåller 7 workshops över 8 månader med coaching, cases, grupparbeten mm. Ett av många områden som tas upp på kursen är återanvändning, resuse/recycling av textilier. Ansökan i mars och sedan börjar kursen börjar i maj 2010. För mindre företag sponsras kursen till viss del av Tillväxtverket.

Hållbarhet har ett stort fokus idag och det gäller för företag att tänka både långsiktigt strategiskt och praktiskt!

Klättermusen, miljöhjältar och hållbart "outdoorföretag"


Jag gillar hållbara företagare som är föregångare i miljöarbetet.
På Sustainable Fashion Academys informationsträff om affärsutvecklingsprogrammet "Sustainability & Return on Investment" fanns Klättermusen representerat, ett företag som haft flera deltagare på kursen. Klättermusen är ett företag från Åre som säljer outdoorprodukter som kläder och ryggsäckar.
Klättermusens motto: "Köp ingen jacka om du inte verkligen behöver en!"

Eva Asklund delade med sig av Klättermusens erfarenheter som hållbara företagare. Företaget har sedan många år tillbaka arbetat för att minimera sina avtryck i miljön. Under de senaste 4 åren har de fått 12 outdoor priser internationellt, 8 av dom mycket för sitt arbete med miljö och hållbarhet.

Några av de punkter som Klättermusen aktivt arbetar med:
- Öka användningen av återvunnen nylon (ex återvunnet material från fiskenät blir nya ryggsäckar - se bilden)
- Designa för att möjliggöra återanvändning/recycling. Kläderna ska vara långlivade (bra kvalité), lätta att reparera och att återvinna.
- De har infört pantsystemet rECOver, returnera dina gamla fritidskläder till butiken och få pengar tillbaka. Kläderna återvinns, återanvänds och skänks till välgörenhet. Panten är ett incitament för att få kläderna tillbaka.
- ECO-index, ett procentindex så att kunderna ska kunna se vilken miljöpåverkan de olika produkterna har.
- De har reducerat fluorkarboner (t ex teflon) som används i impregnering och skalskydd. De har nått långt i sitt arbete och målet är att snart ska alla plagg vara helt fluorkarbonfria.
- 1% av omsättningen sätt till miljöprojekt. De kunder som har köpt ett plagg från Klättermusen har möjlighet att rösta på vilka miljöprojekt som ska få pengar.
- Klättermusen är dedlemmar i bluesign®, en oberoende miljöstandard som används för hela textilkedjan. bluesign® säte finns i Schweiz.
Ett imponerande företag med gott resultat på många sätt!

fredag 12 mars 2010

Fördelen med att vara grön och rättvis




I min senaste artikel på Driftig.nu om grönt företagande skriver jag om "Fördelen med att vara grön och rättvis". Som "grön" företagare är drivkraften ofta att både gå med vinst och att göra samhällelig nytta. Det känns som att det går hand i handske att bry sig om både människor och vår miljö. Svårt att se hur det ena fungerar utan det andra så att säga :).

Om du är företagare och vill lära dig mer om hållbart företagande så finns det flera bra seminarier och utbildningar om vinstdrivande och hållbara affärer. Se t ex Esam och U&W's program "Grönsamma affärer" eller Goodpoints program för miljödriven affärsutveckling, båda är sponsrade utbildningar. Kolla där du bor om det finns liknande program, i år verkar man satsa extra på på att sponsra utbildningar om hållbart företagande och gärna i kombination med kvinnliga företagare och personer med invandrarbakgrund.

onsdag 10 mars 2010

Compact living - Kalle Ankas konkurrent!

Efter ett twittertips från BittraBritta så hittade jag den här videon från en man i Hong Kong som sedan trettio år bott i en 32 kvm stor lägenhet. Från början bodde han där tillsammans med föräldrar och tre systrar, delade den sedan med en partner och har slutligen den som sitt eget boende. Han har under åren gjort om lägenheten på ett otroligt fantasirikt och nyskapande sätt, hittat på nya sätt att använda ytor och gjort lägenheten transformerbar med flyttbara väggar osv. Kalle Ankas badkar i husvagnen har fått en konkurrent (ses i slutet av videon)! Beroende på vad han vill göra så drar han ut och öppnar olika delar av hemmet, gardinen framför fönstret är en filmduk osv.

Att bo kompakt och på liten yta kan vara framtidens melodi. Vi blir fler och fler, priset för boende och bostadsyta ökar och att bo på mindre yta är mer energieffektivt. Inspireras av Gary Cheng och låt fantasin flöda.

måndag 8 mars 2010

Nyanser av grönt


Jag gillar "nyanser av grönt" , ett uttryck som jag såg på en blogg. För mig står det för att vi alla kan försöka vara mer miljömedvetna men också att det är ok även om vi inte gör 100% rätt hela tiden. Alla kan vi göra något för en bättre miljö och en hållbar utveckling och det är bättre att vara ljusgrön och börja med små steg än att inte göra något alls.
I den gröna skalan finns det plats för alla - från nybörjare i hållbar livsstil till riktigt inkörda miljönördar :).

Fram för fler nyanser av grönt!


Earth Hour 2010 - 27 mars




Earth Hour 2010 inträffar lördag 27/3. Under en timme mellan klockan 20.30 och 21.30 gör människor över hela världen en gemensam sak och stänger av all elektronik i våra hem, på kontor och företag. Det är en timme då vi alla visar att vi engagerar oss och deltar i klimatfrågan. Att vi dessutom sparar en massa el är ytterligare ett plus.

Förra året när jag och min familj deltog släckte vi ner all elektronik och satte oss ner vid ett bord med tända ljus. Det blev en mysig timme med mycket närvaro, samtal, fika och spel - äldsta barnet tyckte att det var något vi borde göra varje dag. Vi tittade ut och såg att många grannar gjorde samma sak. Jag tror att årets Earth Hour kommer att samla många fler än förra året. 2009 visste 99% om att det skulle vara Earth Hour och 64% av invånarna i Sverige deltog (enligt SIFO). Många är engagerade, i vår brevlåda hittade jag en handskriven lapp som informerade om Earth Hour och skrev "Vill du rädda jorden gör då detta". Lappen var skriven av en okänd men engagerad person i vårt bostadsområde, tänk så många det finns över hela världen :).

WWF´s hemsida kan alla som vill (privatperson, företag, kommuner) visa sitt deltagande i Earth Hour - gå in där och anmäl dig! Det finns också tips på olika aktiviteter som sker i Sverige i samband med Earth Hour som t ex gratiskonsert i Kungsträdgården, eldkonstnärer i Ludvika mm.