Välkommen!

fredag 29 januari 2010

Swappa loss och byt grejer med varandra!

Filmswapping, bokswapping, klädswapping, christmas swapping - listan på vad du kan swappa/byta är lång och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser på vad vi kan "swappa". Att byta kläder med varandra är inte så ovanligt, det sker både privat och i organiserad form. Några som organiserar klädswapping är t ex "Dress off Dress on", se på deras blogg eller på Facebook när de har nästa aktivitet, de tipsar också om andra aktiviteter.


En annan aktör på swappingarenan är "Bytiken" med hemmaviste i Göteborg. Bytiken arrangerar olika typer av swapping. Under filmfestivalen i Göteborg har "Bytiken" filmbyte lördag 6/2. Lämna in filmer (DVD) under festivalveckan och få en biljett som du sedan kan använda på lördagens byteskväll som har en mix av filmbyte, musik, mingel mm. För mer information se Bytikens hemsida eller på Facebook. Göteborgs filmfestival har i år det passande temat "Sharing".


För dig som gillar böcker är det den "Stora Bokbytardagen 23 april 2010". Se mer information om det på Facebook.
Att byta böcker, kläder och prylar med varandra är ett väldigt bra sätt att återanvända, bra för miljön och för plånboken - och kul!
Så swappa loss därute!

tisdag 26 januari 2010

100 sätt att rädda maten...


Nya boken "100 sätt att rädda maten..." av Annica Triberg innehåller 100 konkreta vardagstips på hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår mat och vår miljö. Nästan 1/3 av all mat i Sverige slängs så råden är inte bara nyttiga för plånboken utan även för miljön.

Maten är en viktig faktor i miljöfrågan. Tänk att vi slänger bort så mycket som 1/3 av maten vi handlar, oftast för att vi inte hinner ta hand om den och slänger mat som är helt ok fastän datumet gått ut. Vi har i vår familj försökt bli bättre på att ta hand om rester och ha koll på att maten inte ligger och blir gammal. Det är snabbt och praktiskt att ha en "restmiddag" då & då och att ta med en matlåda till jobbet. För oss fungerar det också bättre då vi inte köper hem alltför mycket mat samtidigt, med mindre fullproppat kylskåp syns allt och risken blir mindre att maten ligger och "glöms bort".

Läs mer om boken "100 sätt att rädda världen" i EkoLifestyles lästips.

fredag 22 januari 2010

Papper, ett mångsidigt material










På vårens Formexmässa finns snygga lampor gjorda i tvinnat papper. Lamporna är handgjorda av Catarina Larsson, materialet är papper från Finland. Papper är ett spännande material som används inom många områden. Vårt grannland Finland är väldigt duktiga på att använda papper som textilt material i t ex mattor och vävnader.

Ett exempel på återvinning är kontorsserien i veckotidningsmaterial från företaget Dixie som finns med i temautställningen Creative Flow av Jan Rundgren. Snygga korgar och ett bra exempel på reuse, återanvändning. Fönsterskyddet i papper gjort av Linn Mork är också ett bra exempel på återanvändning av papper. Fönsterskyddet finns med i utställningen Handmade - Craft selected by Formex & K.H.V.C.

Handmade - Craft Selected by Formex & K.H.V.C















Inspirationsbilder från utställningen "Handmade" på vårens Formex mässa, en utställning med fokus på för Norden unika produkter inom Craft, Konsthantverk. En härlig utställning och hyllning till naturen, bruksföremål och konsthantverk. Det idag så populära surdegsbrödet finns även det med på ett hörn :). Designer Synnöve Mork har gjort utställningen som ett antal stilleben.









Bildexempel, Soffa Jessica Hansson, virkad vit korg Frosta design, vinstrumpa Hetta, smycken Oddbirds, Krona Svensk slöjd, bonbonjärer och grenljusstake av Mia E Göransson.

fredag 15 januari 2010

Den ultimata komposthinken?

Jakten på den ultimata komposthinken har pågått ett tag hemma hos oss. Innan vi började med egen kompost hälsade jag på hos en barnfamilj som hade både trädgårds- och hushållskompost. På deras diskbänk stod en jättefin emaljerad minitunna med grönt och rosa blommönster från Indiska. Jag blev förvånad när jag förstod att det var deras komposthink. Så när vi skulle skaffa en komposthink att ha framme på diskbänken i köket hade jag en klar bild på vad jag ville ha. Tyvärr fanns inte "drömhinken" längre till salu så vår första version blev en urdiskad lingonplastburk från matvaruaffären. Lite för liten, den blev snabbt överfylld. Vår andra version är en vit plasthink med lock och handtag köpt i en byggaffär, egentligen tänkt till målarfärg. Den är större än föregående hink, neutral där den står vit på bänken och går lätt att diska ren efter tömning i hushållskomposten. Men jag drömmer fortfarande om den ultimata komposthinken som är både praktisk och en prydnad.
Komposterar du och har hittat din ultimata komposthink? Dela i sånt fall gärna med dig.
På EkoLifestyles sida Gröna rum hittar du tips och information om kompostering.

Om du är i Stockholmstrakten och vill se exempel på komposthinkar och annan utrustning finns Kompostcenter på Överjärva gård i Stockholm Solna. Överjärva gård är ett trevligt ställe med flera företag som fokuserar på natur, djur, miljö, kultur och hantverk. Där finns även ett ekologiskt kafé med god mat och fika och djur på gården för barnen att titta på.

Pandora i en annan livsform | Camino


Pandora i en annan livsform Camino Läs vad Johanna Ståhl skriver i Caminos blogg om filmen Avatar.
Bild från SF Bio.

En annan som har kommenterat filmen är Sanna Ehdin, författare till böcker om hälsa, livsstil och personlig utveckling. Hon skriver på Facebook, "Ger hopp för framtiden… och blir glad av att männen och kvinnorna verkar tillsammans för det goda!".

En film om fantasin, om naturen, det mänskliga, det vilda, om naturliga energiflöden och om hopp - jag blir själv väldigt sugen på att gå och se filmen (finns även i 3D).

onsdag 13 januari 2010

Tulpanens dag 15/1, närodlat är bäst!


Tulpaner är blommor som känns som ett vårtecken - även om det just nu fortfarande känns väldigt mycket vinter. Imorgon fredag 15/1 börjar tulpansäsongen i Sverige med "Tulpanens dag". Blomsterfrämjandet informerar om Tulpanens dag och delar varje år ut svenska tulpaner gratis i några utvalda städer med hjälp av landets floristskolor, som smakprov på de första svenska tulpanerna. Blomsterfrämjandet har startat "Tulpanguiden" där du kan läsa mer om tulpanens historia, olika sorter och få tips på hur du sköter dina tulpaner.
Foto: Blomsterfrämjandet/IBC
LRF skriver på sin hemsida att det är bäst att köpa närodlat och gärna Svenskt Sigill. Svenska tulpaner släpper ut mindre växthusgaser än motsvarande importerade tulpaner tack vare en omfattande omställning till förnyelsebar energi inom den svenska tulpandrivningen. Dessutom håller sig tulpanerna fräscha lite längre på grund av kortare transporter. På Coop säljs ekologiska svenska tulpaner under det egna varumärket "Änglamark".
Så nu kan vi njuta lite mer av våra svenska närodlade tulpaner - och förhoppningsvis också lite längre.

tisdag 12 januari 2010

Carola, ekokock och matmamma



Carola Magnusson kallar sig "ekokock och matmamma" och är känd för att utifrån storköksmiljön vilja ta fram ekologiskt bra måltider. Hon är en kvinna med många järn i elden, har skrivit flera kokböcker (Carolas Ekokök, Carolas Ekosöta, Manna) och driver sedan 2001 företaget Carolas Eko med flera skolrestauranger i Stockholm, en bistro och catering. Carola var Sveriges matambassadör under jordbruksministern 2002-2004 då hon bl a genomförde projektet "Vardagsmat". Hon har fått flera utmärkelser för sin insats t ex "Utmärkt miljöledarskap" (2007) och Gunilla Arhéns förebildspris (2009). Sedan 2009 driver Carolas Eko även restaurang "Matmekka" på Etnografiska museet i Stockholm. Alla restaurangerna drivs med fokus på ekologisk och närproducerad mat. Carola är en positiv förebild och en av EkoLifestyles ekohjältar inom matbranschen!
Foto: Gunnar Bergkrantz

Hösten 2009 gick andra omgången av "Matakuten", TV-programmet som försöker förbättra skolmaten för alla barn och slå ett slag för mattanterna och deras arbetssituation. Bert Carlsson är initiativtagare till Matakuten där han synar politiker, kommuner, matindustri och leverantörer och räknar ut hur mycket e-nummer eller tillsatser barnen får i sig av skolmaten. Han tar hjälp av näringsexperter, dietister, barnläkare, inrednings- och köksarkitekter för att få svar på sina frågor. Medverkade i programmet gjorde kockarna Carola Magnusson, Paul Svensson och Melker Andersson. Som tittare kan man tycka att det är skrämmande att det är så mycket tillsatser i skolmaten och att skolköket kan vara en uppvärmningsplats istället för en plats där man lagar näringsriktig mat. En viktig fråga att lyfta fram! Som parentes kan man säga att det nog ofta även kan gälla maten på ålderdomshem.

måndag 11 januari 2010

En hyllning till Martta

I helgen kom jag igång och bakade, det blev både kladdkaka (min paradkaka) och Marttas hälsolimpa. Varje gång jag gör hälsolimpan så kommer jag att tänka på Martta. Min mamma fick receptet på hälsolimpan från Märta, en väldigt snäll och positiv person som var gift med min mammas kusin. Som barn visste jag inte så mycket om henne men jag har senare fått höra att hon och hennes syster som tonåringar flydde från Karelen efter att ryssarna tagit över Karelen från Finland. Ett spännande kvinnoöde som för mig som barn blev "tant Märta". Så varje gång jag bakar limpan tänker jag lite på henne. Jag undrar vad jag kommer att bli ihågkommen för? Vete sjutton om det inte blir för min kladdkaka :).

Här kommer receptet på "Marttas hälsolimpa", en lättbakat och hållbart filmjölksbröd (2 st) där allt blandas och hälls i formar direkt för att sedan gräddas. Många ingredienser men om du saknar något så byt till något liknande mjöl, kross eller annat. Går jättebra att ha i hackade nötter, russin, lingon eller liknande om man så vill.
2 dl graham
3 dl rågsikt
2 1/2 dl havre kross (alt annan kross)
1 2/3 dl grovt rågmjöl
2 1/2 dl vetegroddar
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
Blanda allt och häll i två smorda avlånga brödformar (ca 1,5 liters). Grädda i 175 grader i 1 1/4 - 1 1/2 timme, längst ner i ugnen. Blanda gärna degen i en stor bunke eller stor kastrull.
Lycka till!

fredag 8 januari 2010

Fågelmat vintertid

På vintern brukar jag försöka göra en insats för fåglarna och se till att det finns fågelmat, oftast talgbollar till dom ute i trädgården. Vi har en rödryggad hackspett som gäst, häftigt att se den sitta och hacka på talgbollarna. Jag har letat runt efter information och konstaterar att det populäraste till fåglarna vintertid är talg, solrosfrön och jordnötter (ej saltade utan naturella!). Om du köper en fågelfröblandning ska det inte vara mycket havre i utan helst fettrika nötter och frön. Det är i stort sett endast gulsparven som äter havre så det blir mest skräp på marken vilket kan locka råttor. Vatten är alltid populärt men svårare när det är minusgrader och fryser. Att sätta upp ett äpple att hacka på gör bland annat koltrasten glad. Ge aldrig fåglarna gammal, möglig mat och undvik salt mat.

Några sidor med information om olika fågelarter och vad de gillar att äta.
Naturspanarna - information om fåglar på vintern, vad de äter och hur de klarar kylan mm.
Wildlife Garden - tillverkare av fågelholkar, fågelbord med mera, informationssida vad fåglar äter.

torsdag 7 januari 2010

Brunkullans temakerska och ekogastronom


Jag kommer att skriva om olika ekohjältar och ekoföretagare här på EkoLifestyles blogg. Först ut bland ekohjältar blir Fia Gulliksen, jämtländska och sann ekogastronom. Fia driver bland annat tebolaget Brunkullan AB som säljer Kravmärkt te och tetillbehör. Hon är engagerad i den svenska Slowfood rörelsen, är medförfattare till boken "Smakfulla avkrokar: i Jämtland och Härjedalen", skriver matartiklar och driver restaurang "Båthuskrogen". Båthuskrogen ligger vid Storsjöns strand och där används säsongens råvaror i sann ekogastronomisk anda. Livsstilsmagasinet Camino lät sina läsare nominera och rösta fram årets 15 främsta inspiratörer för en hållbar livsstil. På första plats kom författaren och EU-parlamentarikern Isabella Lövin och på femte plats kom Fia Gulliksson, matfilosof och temakerska. En förebild och inspirationskälla.

I Brunkullans blogg skriver Fia Gulliksen bland annat om "MATTRENDER 2010 - MER HARD CORE". "Fjolårets trender med renare livsmedel, naturliga råvaror utan tillsatser och nära mat visar sig vara mer än en modefluga..."
"Nu till året som kommer. Jag tror och hoppas att vi får ett mer personligt förhållande till den mat vi äter..." Läs mer och se de vackra bilderna på Brunkullans blogg.

tisdag 5 januari 2010

Stockholms möbelmässa väljer ekologiskt till entrén | Inredningsnyheter.se

På möbelmässan våren 2010 blir det ekologiska möbler i entréutställningen av formgivaren Johan Berhin. Möblerna har ritats för Berhins egen kollektion Green Furniture Sweden och för sängföretaget Wranne Fåhraeus Design. Green Furniture Sweden tänker grönt från koncept till återvinning och återväxt.
Stockholms möbelmässa väljer ekologiskt till entrén Inredningsnyheter.se

Återvinna med stil


Det finns många bra återvinnings- och sorteringskärl på marknaden, en favorit såg jag på Formexmässan hösten 2009. Martin Hedenström och Peter Thuvander från Muungano premiärvisade då "Husmus", randiga återvinningskärl i glada färger tillverkade i Sverige av återvunnen polypropen och böjbara så att de ska passa i alla köksskåp och till alla påsar. Husmus kommer i ett platt paket och så viker du ihop dom själv. Jag tycker att de är så glada och snygga att de gärna kan stå framme också. Passar till exempel i hallen eller till barnens leksaker.