Välkommen!

tisdag 12 januari 2010

Carola, ekokock och matmamma



Carola Magnusson kallar sig "ekokock och matmamma" och är känd för att utifrån storköksmiljön vilja ta fram ekologiskt bra måltider. Hon är en kvinna med många järn i elden, har skrivit flera kokböcker (Carolas Ekokök, Carolas Ekosöta, Manna) och driver sedan 2001 företaget Carolas Eko med flera skolrestauranger i Stockholm, en bistro och catering. Carola var Sveriges matambassadör under jordbruksministern 2002-2004 då hon bl a genomförde projektet "Vardagsmat". Hon har fått flera utmärkelser för sin insats t ex "Utmärkt miljöledarskap" (2007) och Gunilla Arhéns förebildspris (2009). Sedan 2009 driver Carolas Eko även restaurang "Matmekka" på Etnografiska museet i Stockholm. Alla restaurangerna drivs med fokus på ekologisk och närproducerad mat. Carola är en positiv förebild och en av EkoLifestyles ekohjältar inom matbranschen!
Foto: Gunnar Bergkrantz

Hösten 2009 gick andra omgången av "Matakuten", TV-programmet som försöker förbättra skolmaten för alla barn och slå ett slag för mattanterna och deras arbetssituation. Bert Carlsson är initiativtagare till Matakuten där han synar politiker, kommuner, matindustri och leverantörer och räknar ut hur mycket e-nummer eller tillsatser barnen får i sig av skolmaten. Han tar hjälp av näringsexperter, dietister, barnläkare, inrednings- och köksarkitekter för att få svar på sina frågor. Medverkade i programmet gjorde kockarna Carola Magnusson, Paul Svensson och Melker Andersson. Som tittare kan man tycka att det är skrämmande att det är så mycket tillsatser i skolmaten och att skolköket kan vara en uppvärmningsplats istället för en plats där man lagar näringsriktig mat. En viktig fråga att lyfta fram! Som parentes kan man säga att det nog ofta även kan gälla maten på ålderdomshem.

6 kommentarer:

  1. Jag tror att detta kommer fortsätta diskuteras under detta år, skolan och barnomsorgen. Hittills har det rört sig mycket om att släcka bränder här och där, det paradigmskifte man skulle vilja se där vad gäller riktig mat, bra råvaror, ekologiskt, tillsatsfritt och mindre miljöbelastande mat is yet to come.

    SvaraRadera
  2. Intresset för riktig och ekologisk mat ökar hela tiden, en spännande och positiv utveckling. Förhoppningsvis kommer vi se mer resultat under 2010. Jag håller med, it is yet to come!

    SvaraRadera
  3. Ja, men visst är det så att ekomat börjar hitta hem hos gemeneman sakta men säkert! Och igår hörde jag på radion att en gymnasieskola i Borås ev ska införa en dag med enbart vegetarisk mat (då skolvärlden står serverar, om jag inte missminner mig, närmare 200 ton kött per år). Dock hade någon politiker ställt sig negativ till det och sagt att eleverna inte kommer att "orka med skolan om de bara äter vegetarisk". Ehm ja...säga vad man vill om ett sådant uttalande. Tur att det finns hjältar ;-)

    MVH/Åsa

    SvaraRadera
  4. Nu lät det som om jag menade att politikern var en hjälte...men det menar jag såklart inte. Tur att det finns hjältar som Carola ;-)

    SvaraRadera
  5. Att man inte skulle orka med skolan efter att ha ätit vegetarisk mat till lunch en dag i veckan låter nästan "stenålders" fördomsfullt. Politikern borde bjudas på lunch på en bra vegetarisk restaurang och kanske också få en kokbok att titta i med gröna rätter (t ex Carolas Ekokök :).
    Men jag har hört det förr, det finns dom som inte tycker att det är riktig mat om det inte ligger en bit kött på tallriken - tro det eller ej.

    SvaraRadera
  6. Hittade på SR P3 Nyheters hemsida artikeln om politikern från Kristdemokraterna som inte tycker att barn kan äta vegetariskt 1g/vecka. Hoppas att han läst kommentarerna.
    http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=3365447

    SvaraRadera